nascholing_12
transport logistiek Sterckwijck veiligheid arbo

Code 95

Voor wie is de richtlijn?
Vanaf 10 september 2009 is de nieuwe richtlijn vakbekwaamheid voor beroepschauffeurs van kracht. De Richtlijn geldt voor alle EU beroepschauffeurs en beroepschauffeurs die in de EU werken.  Onder deze regelgeving is een geldige code vakbekwaamheid (code 95) verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C of D noodzakelijk is. In Nederland wordt deze code op het rijbewijs geplaatst.

Alle houders van een rijbewijs D, afgegeven vóór 10 september 2008 en rijbewijs C, afgegeven vóór 10 september 2009, zijn vrijgesteld van het behalen van de basiskwalificatie vakbekwaamheid. Zij hoeven vanaf die data nog géén geldige code vakbekwaamheid op het rijbewijs te hebben. Als zij beroepsmatig als chauffeur werken, dan moeten zij wel nascholing gaan volgen.

Nascholing (behouden code 95)
Om beroepschauffeur te blijven, zijn beroepschauffeurs verplicht iedere vijf jaar minimaal 35 uur nascholing te volgen. Als u niet voldoet aan de nascholingsplicht, mag u uw vak niet meer uitoefenen.

Alle houders van een rijbewijs D, afgegeven vóór 10 september 2008 en rijbewijs C, afgegeven vóór 10 september 2009, krijgen in hun eerste periode van verplichte nascholing geen vijf, maar zeven jaar de tijd om aan de nascholing te voldoen. Dit betekent dat beroepschauffeurs:

  • met een rijbewijs D, afgegeven vóór 10 september 2008, uiterlijk op 10 september 2015 een geldige code vakbekwaamheid op het rijbewijs moeten hebben.
  • met een rijbewijs C, afgegeven vóór 10 september 2009, uiterlijk op 10 september 2016 een geldige code vakbekwaamheid op het rijbewijs moeten hebben.
    De gecertificeerde cursussen die vrachtautochauffeurs vanaf 1 maart 2009 volgen, tellen al mee voor de verplichte nascholing.

De nascholing moet bestaan uit cursussen die door CCV gecertificeerd zijn. Iedere chauffeur en ieder bedrijf kan zelf een keuze maken uit de door CCV gecertificeerde nascholingscursussen. De enige eis is dat van de 35 uur nascholing een chauffeur minimaal één dag (7 uur) een praktijktraining moet volgen.

Registratie nascholing
Op mijn.ccvexamenhuis.nl kan de chauffeur bekijken welke CCV diploma’s, certificaten en nascholingsuren hij heeft behaald. Voor de bescherming van de privacy kan alleen de chauffeur inloggen via zijn persoonlijke DigiD. Ook Sterckwijck registreert de opleidingsuren, zodat op verzoek een overzicht kan worden gemaakt.

Code 95 verlopen
Wanneer het een chauffeur niet lukt om aan de verplichte nascholing te voldoen, heeft dit als gevolg dat zijn code 95 (vakbekwaamheid) verloopt en hij zijn vak niet meer mag uitoefenen. Als hij daarna besluit zijn oude vak weer op te pakken, dan moet hij die vakbekwaamheid weer vernieuwen. Dit doet de chauffeur door 35 uur nascholing te volgen. Nadat hij deze 35 uur gevolgd heeft, én hij de code 95 op zijn rijbewijs heeft, mag hij weer beroepsmatig rijden.

Sterckwijck heeft een groot aanbod aan opleidingen voor de nascholing welke gecertificeerd zijn door CCV. Wij maken graag geheel vrijblijvend een afspraak met u om de opleidingsmogelijkheden voor u of uw bedrijf te bespreken. Mail naar info@sterckwijckbv.nl of bel 0485 362 404.

Info